Over leugens: 'Niemand kon kredietcrisis voorzien' (Nout Wellink)

Economie
door Dirk Jan van Baarvrijdag, 02 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Afgezien van een enkele profeet heeft niemand in de wereld de kredietcrisis eind 2008 voorzien, zeii oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bij de parlementaire enquêtecommissie. Wellink zei wel dat hij in april van dat jaar al ''knalhard'' had gewaarschuwd dat de liquiditeitscrisis die in 2007 was begonnen nog niet voorbij was. ''Maar we hebben gewoon geen rekening gehouden met een systeemcrisis.'' Sterker: tot ver in 2008, toen de crisis al royaal was begonnen was Wellink nog het zonnetje in huis
Volgens Wellink moet je nu niet kijken naar waarom niemand in het voorjaar van 2008 iets heeft gedaan, maar naar de vraag waarom niemand aan zag komen hoe erg de crisis later dat jaar zou worden. Dan kom je volgens hem tot andere conclusies dan dat centrale banken hebben ''zitten suffen of niet alert genoeg’’ zijn geweest.
Huidig topman van ABN Amro Gerrit Zalm werd eerder vandaag verhoord door de commissie-De Wit. Hij stelde dat de Europese Commissie weinig behulpzaam is geweest bij de de samenvoeging van ABN Amro en Fortis Bank. Zalm vergeleek de opstelling van de Commissie tijdens zijn verhoor met die van het Vaticaan. Ook noemde Zalm de opsplitsing van ABN Amro verder een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet.