Razzia's bij bankfilialen

Economie
door Admin
woensdag, 14 juli 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Persoonlijk voelden we enige schroom bij het woord 'razzia,' maar alleen op deze manier blijven we zo dicht mogelijk bij het origineel. 'Razzien bei CS-Filialen in Deutschland,' kopt de Neue Zürcher Zeitung namelijk.
Hoe kan het dat deze altijd zo bezadigde krant zijn toevlucht neemt tot een zo beladen term? Dan zijn er vast emoties in het spel en dat klopt, want het Zwitserse bankwezen is hier in het geding.
In 13 verschillende Duitse steden doorzocht de politie filialen van de Credit Suisse, allemaal het gevolg van de aanschaf van een cd met daarop talloos veel gegevens van rijke Duitsers die hun spaarcenten in het geniep in het naburige Zwitserland hadden geparkeerd. Met meer dan 150 man is nu de jacht ingezet op het aan de fiscus onttrokken geld en met de cd in handen, waar al deze vertrouwelijke gegevens op staan vermeld, is dat natuurlijk makkelijk zoeken.
Eerder ontmoette de aanschaf (voor 2,5 miljoen euro) van deze gestolen cd door de regering van Noordrijnland-Westfalen veel kritiek, want is het niet beneden de stand van de overheid om op een dergelijke manier te werk te gaan? Nee, vond de Duitse deelstaat zelf - het doel heiligt de middelen. In Zwitserland wordt daar weer iets anders over gedacht en dat is niet geheel onbegrijpelijk, want met deze succesvolle speuractie raakt de Credit Suisse menige vermogende klant kwijt.