Rechter wijst aanvraag faillissement V&D af

Economie
door anp
vrijdag, 20 maart 2015 om 19:03
rechter wijst aanvraag faillissement vd af1426895829
De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag een faillissementsaanvraag van V&D door winkeleigenaar Komen Vastgoed uit Heerhugowaard afgewezen. De eigenaar van het V&D-filiaal in Den Helder probeerde zo nog achterstallige huur terug te kunnen vorderen, dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank, waarop RTL Nieuws de hand heeft weten te leggen.
Maar de rechtbank vindt dat V&D niet opgehouden heeft te betalen, nu de huurkorting in een depot is gestort bij een notaris. V&D is met bijna al zijn verhuurders een huurkorting overeengekomen, waarbij is afgesproken dat het niet betaalde deel van de huursom in een depot komt. Onder bepaalde voorwaarden kan dat geld alsnog aan de huurders worden uitgekeerd. Komen Vastgoed had die overeenkomst niet ondertekend en acht zich er niet aan gebonden.
De rechtbank stelt echter dat de warenhuisketen voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat in februari een herfinanciering heeft plaatsgevonden, en daardoor in staat is aan al zijn verplichtingen te voldoen. Bovendien beschikt V&D nog over een kredietruimte van 25 miljoen euro.
Mondia
Uit de beschikking blijkt verder dat V&D tijdens de zaak heeft toegezegd Komen Vastgoed alsnog te betalen, als het nog lopende kort gedingen van verhuurders Mondia en Metroprop verliest. Mondia is eigenaar van de winkel in Hengelo. Metroprop is eigenaar van de filialen in Den Bosch, Heerlen en Sittard. Ook die eigenaren eisen volledige betaling van de huur door V&D.
Het kort geding tussen V&D en Metroprop is afgelopen woensdag twee weken aangehouden. Beide partijen krijgen de gelegenheid om er samen uit te komen. Lukt ze dat niet binnen veertien dagen, dan zal de kortgedingrechter in Den Bosch alsnog uitspraak doen.
In het kort geding van Mondia wordt naar verwachting volgende week uitspraak gedaan.