Sombere Kaag waarschuwt voor recessie: we moeten meer werken en langer doorwerken na pensioen

Economie
zondag, 20 november 2022 om 13:50
anp 458090550
D66-leider Sigrid Kaag is somber over de economie op het D66-congres zaterdag in Rotterdam. Ze zegt dat 'de kans op een recessie toeneemt’ en 'dat iedereen dat gaat voelen’.
Als oplossing moeten mensen meer uren per week gaan werken en langer doorwerken na hun pensioen. Ook moeten de belastingen omhoog, vooral op vervuiling en op geld dat niet met werken is verdiend, aldus de D66-minister van Financiën.
Het geld dat er doorheen is gejaagd om de corona- en energiecrisis het hoofd te bieden moet terug worden verdiend, aldus Kaag. "We kunnen, anders dan bij corona, niet elke tegenslag op ons nemen. Nog grotere steunpakketten jagen de inflatie onbedoeld verder aan. En we willen de rekening toch niet neerleggen bij toekomstige generaties?” Ze zegt ook dat we rekening moeten houden met blijvend hogere energieprijzen.
De partijleider stelt dat hervormingen onvermijdelijk zijn. "Onze schuld is nu nog laag, maar dat kan snel omslaan als we te grote jaarlijkse tekorten krijgen en de rente blijft oplopen. Wat we met de ene hand uitgeven moet eerst met de andere zijn binnengekomen."
Bron(nen): De Telegraaf