Spanje, de volgende patient

Economie
door Admin
donderdag, 25 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Terwijl Griekenland de operatiekamer nog niet heeft verlaten, buigt The Wall Street Journal zich al over de volgende patient: Spanje. Kop boven het stuk: 'The Euro's Next Battleground.' Volgens de New Yorkse zakenkrant zal de uitkomst van de Spaanse crisis beslissend zijn voor het voortbestaan van de euro.
Spanje is de 4de economie in de eurozone, het werkloosheidscijfer bedraagt nu 19 procent, er is een gigantish probleem op de huizenmarkt en de schulden zijn hoog; Spanje zit in een diepe, diepe recessie.
De 4,3 miljoen werklozen krijgen vaak mooie uitkeringen, vrucht van een royaal sociaal stelsel dat veel te duur is, maar tot op heden niet gewijzigd. Net als elders zit de bevolking niet te wachten op kariger voorzieningen en de vroegere reflex van een land in recessie, we gaan devalueren en maken onze export zo sterker, kan niet meer sinds de euro bestaat.
De keuze zou derhalve moeten zijn: lagere belastingen en veel minder uitgaven door de staat, maar zie de volle straten in Griekenland met demonstranten: ook in Spanje zit de bevolking niet  te wachten op een sobere toekomst. Enfin, The Wall Street Journal sombert kolommen achtereen over de Spaanse ellende, maar wie weet is er voor de Hollandse koopjesjager toch nog een lichtpuntje. In Spanje staan 1,3 miljoen huizen te koop, veelal in bezit van banken die niet weten wat ze ermee aanmoeten. Idee?