Spanje wil uitstel keuze eurogroepvoorzitter

Economie
door anp
vrijdag, 12 juni 2015 om 18:51
spanje wil uitstel keuze eurogroepvoorzitter1434128413
Spanje probeert te voorkomen dat de ministers van Financiën van de eurolanden volgende week donderdag een (nieuwe) eurogroepvoorzitter kiezen. Het land probeert het punt van de agenda van de vergadering van de eurogroep in Luxemburg te halen, stellen bronnen tegen ANP.
Op dit moment zijn er twee kandidaten: de huidige voorzitter, minister Jeroen Dijsselbloem, en de Spaanse minister van Economische zaken, Luis de Guindos. Dijsselbloem lijkt een meerderheid achter zich te hebben, zeggen bronnen.
Spanje wil dat de regeringsleiders en staatshoofden van de EU zich over de benoeming buigen. Die komen 25 en 26 juni naar Brussel voor overleg. Daar denkt Spanje meer steun te verwerven voor zijn kandidaat.
Spanje was in 2013 het enige land dat tegen de benoeming van Dijsselbloem als voorzitter stemde. Niet om persoonlijke reden tegen Dijsselbloem, maar omdat het land vindt dat het is onderbedeeld in Europese posten. Spanje deed dan ook alles om er nu wel zeker van te zijn dat De Guindos de post verwerft, maar zelfs de toezegging van Duitsland lijkt op losse schroeven te staan.