Specialisten: exhibitionistische zelfverrijking

Economie
zaterdag, 25 april 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het jaarinkomen van arts-microbiologen is sinds begin vorig jaar gemiddeld gestegen van 225.000 euro tot 675.000 euro. En er zijn meer voorbeelden van wat Wim Kok 'exhibitionistische zelfverrijking' zou noemen.
De stijging van specialisteninkomens met honderden miljoenen euro’s vorig jaar komt voor rekening van een kleine groep artsen. Hun inkomen is verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Minister Bos (Financiën, PvdA) schatte deze maand dat vorig jaar rond 400 miljoen euro meer is uitgegeven aan specialisten. Ongeveer 2.000 specialisten hebben geprofiteerd van een foute correctiefactor in een nieuw declaratiesysteem voor ziekenhuizen.
Sinds vorig jaar zijn specialisten verplicht alle uren die ze werken te registreren, anders krijgen ze niet uitbetaald. Op papier explodeerde daarop het aantal gewerkte uren, maar verzuimd werd de compensatie te schrappen.
Het gaat om vijf groepen specialisten: radiologen, pathologen-anatomen, artsen klinische chemie, artsen microbiologen en nucleair geneeskundigen. Heel erg allemaal. En gaan ze het teveel ontvangen geld nu terugbetalen? Geen sprake van. "Volgende patiënt, graag!!!"
Bron(nen): NRC Handelsblad