Willem Buiter: De Europese banksector is failliet. Maar de leiders zitten nog in de ontkenningsfase'

Economie
zondag, 23 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Willem Buiter, de hoofdeconoom van de bankreus Citigroup, is scherp. ‘De Europese banksector is failliet. Maar de politici snappen het gewoon niet en zitten nog altijd in de ontkenningsfase’, waarschuwt hij. ‘Dit stopt niet met Griekenland. Deze crisis is een sneeuwbal die steeds groter wordt en steeds sneller zal rollen.’ In Belgische krant De Standaard zegt hij verder: ‘Er is een ontstellend gebrek aan visie en daadkracht bij de Europese politici. Ze snappen het niet.’ Sterker nog, ze willen het zelfs niet snappen. ‘Dat Griekenland nog meer moet besparen? Dat is makkelijk gezegd. Wat ga je doen, troepen naar Athene sturen?’
Als voorbeeld verwijst Buiter naar de Europese Centrale Bank (ECB), die er in de toelichting van het laatste rentebesluit nog altijd van uitgaat dat enkel Griekenland een faillissement riskeert. Volgens Buiter is dat het bewijs dat de centrale bankiers in Frankfort nog altijd geen rekening houden met besmetting naar andere eurolanden.
‘Ze gaan er bij de ECB nog altijd van uit dat ze Griekenland van de rest van de eurozone kunnen isoleren. Dat is nonsens natuurlijk’, gaat Buiter in de aanval. ‘Dit stopt niet met Griekenland. Portugal en in mindere mate Ierland zullen volgen. Deze crisis is een sneeuwbal die steeds groter wordt en steeds sneller zal rollen.
Bron(nen): De Standaard