7 duizend van de 17 duizend melkveeboeren zijn miljonair

Je zou denken dat boeren het financieel heel slecht hebben. Dat is - gemiddeld - helemaal niet waar. Boeren zijn - gemiddeld - rijk en hebben - gemiddeld - een hoog inkomen.

‘18 procent van de boeren is miljonair’, schrijft CBS-onderzoeker Van Mulligen. En ter vergelijking: ‘Van alle werkenden is 1,5 procent miljonair.’ Ook de inkomensverschillen zette hij naast elkaar. ‘Het gemiddelde besteedbaar inkomen van een boer komt op 42 duizend euro, terwijl de gemiddelde werkende het moet doen met 34 duizend euro.’

Niets aan de hand dus? Dat is te snel geconcludeerd. Het gaat om gemiddelden. Met veel boeren gaat het financieel prima. Met nog meer boeren juist niet. Neem de boeren die melkvee houden. Dat zijn er 17.000, schrijft De Volkskrant. Van hen is 7000 miljonair.

Daar staat tegenover dat geen boer zijn leven zeker is. Zo kunnen veranderingen in de regelgeving een gezond bedrijf ineens in de rode cijfers duwen. En dan is er de markt: in 2017 verdienden varkensboeren goed, maar het jaar daarop veel minder. En uitbraken van dierziektes — overigens een effect van de intensieve veehouderij — kunnen een gezond bedrijf nekken.

Bron(nen):   De Volkskrant  CBS