Waarom je zoveel trek hebt na een korte nacht

Ongetwijfeld heb je het wel eens ervaren: na een kort nachtje grijp je toch net iets sneller naar de snoeppot of heb je plots zin in pizza of friet. Onderzoekers ontdekken nu hoe dat kan.

“Bij mensen die te weinig hebben geslapen, krijgen de noodzakelijke hersengebieden niet voldoende informatie. Hierdoor ga je overcompenseren door te kiezen voor voedsel met een rijker energiesignaal”, stelt hoofdauteur Thorsten Kahnt, assistent-professor neurologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine. Met andere woorden: je kiest liever voor vettere en zoetere hapjes.

Al langer is bekend dat weinig slaap aanzet tot eten, maar hoe die link precies tot stand komt, was niet helemaal duidelijk. Kahnt besloot samen met zijn team 29 mensen tussen de 18 en 40 jaar in twee groepen te verdelen. De eerste groep sliep eerst normaal en na vier weken nog maar vier uur per nacht. Bij de tweede groep ging het precies andersom.

De deelnemers kregen allemaal dezelfde maaltijden en konden kiezen hoeveel en wat voor soort snacks ze daarbij aten. “Na een korte nacht, gaven ze de voorkeur aan calorierijke voeding zoals donuts, koekjes met chocolade en frietjes”, aldus Kahnt, wiens studie in vakblad eLife verscheen.

Daarna werden de deelnemers onder de fMRI-scanner gelegd. Daaruit bleek een verhoogde activiteit in het hersengebied dat de signalen van de neus opvangt. Normaal gesproken gaat die informatie naar een tweede hersengebied waar bepaald wordt wat we eten. Die communicatie was echter verstoord bij mensen die kort hadden geslapen. “Dit zorgt ervoor dat vermoeide mensen snakken naar junkfood”, besluit Kahnt. 

Martin Lee / Rex Features

Bron(nen):   HLN