Jongeren scheiden steeds vaker. Oudere koppels juist langer bij elkaar

Naar verwachting gaat 40 procent van de koppels die in 2018 trouwden uit elkaar. Bij de stellen die in 1971 in het huwelijksbootje stapten is dat maar 12 procent. Dat concludeert het CBS. Door de stijgende levensverwachting vieren oudere echtparen steeds vaker gouden jubilea.

Verder trouwen er in het algemeen steeds minder mensen. Tijdens de piek in 1970 traden 123.000 koppels in het huwelijk. Nu zijn dat er nog maar zo'n 65.000. Verklaring is de forse toename van de welvaart in de jaren 60 en 70. "Iedereen werd optimistisch, mensen kregen eerder een vaste baan, een huis en het trouwen hoorde erbij", zegt Matthijs Kalmijn van onderzoeksinstituut NIDI-KNAW.

Door ontkerkelijking en de betere financiële positie van vrouwen is het taboe op scheiden verdwenen. Bovendien hebben jongeren hogere verwachtingen van hun partner en zijn ze zich beter bewust van wat ze willen. Dat klinkt positief, maar het zorgt tegelijkertijd voor veel liefdesleed, gebroken gezinnen en de eeuwige zoektocht naar de allerfijnste partner.

Bron(nen):   NOS