De oceanen warmen op met een snelheid van 5 atoombommen per seconde

De opwarming van de oceanen is moeilijk voor te stellen. Daarom helpen wetenschappers een handje. De energie die daarbij vrijkomt is vergelijkbaar met die van vijf atoombommen. Per seconde.

Een internationaal team van wetenschappers analyseerde data vanaf de jaren 50 tot eind 2019. Daaruit bleek dat de gemiddelde temperatuur van 's werelds oceanen vorig jaar 0,075 graden Celsius hoger was dan het gemiddelde van 1981 tot 2010.

Dat lijkt weinig, maar gezien de gigantische omvang van de oceanen is er voor zo'n kleine temperatuurstijging een enorme influx van warmte nodig. Het zou gaan om 228 triljard Joules aan energie, schrijven de wetenschappers in vakblad Advances in Atmospheric Sciences.

Dat is een onvoorstelbaar getal. Daarom heeft een van de wetenschappers de vergelijking gemaakt met de energie die vrijkwam bij de explosie van de atoombom die de Amerikanen in 1945 op Hiroshima dropten.

"De atoombom op Hiroshima explodeerde met een energie van 63.000.000.000.000 Joules," aldus Lijing Cheng van de Chinese Academy of Sciences. "De hoeveelheid hitte die wij in de afgelopen 25 jaar in 's werelds oceanen hebben vrijgelaten is gelijk aan 3,6 miljard atoombommen."

Dat komt gemiddeld neer op vier atoombommen aan energie per seconde, maar nog problematischer: de opwarming versnelt. "In 2019 was de opwarming vergelijkbaar met vijf atoombommen per seconde, dag en nacht, 365 dagen per jaar," aldus onderzoeker John Abraham van de University of St. Thomas in Minnesota tegen Vice.

Voor het geval je atoombommen nog steeds te abstract vindt: de opwarming van de oceaan was in 2019 vergelijkbaar met 100 haardrogers die ieder mens op aarde continu op de oceanen richt, aldus Abraham.

Bron(nen):   Science Alert