Bloeddrukverlager helpt mogelijk tegen ernstige coronaklachten

Klein lichtpuntje: Valsartan, een middel tegen hoge bloeddruk, helpt mogelijk bij ernstig zieke coronapatiënten. Door gebruik van het medicijn zouden veel minder mensen overlijden aan het coronavirus.

Het grootste probleem voor veel ic-patiënten is dat vocht uit de bloedvaten in de longen terechtkomt. Dat is vaak de reden dat ze het niet redden. Valsartan gaat deze vochtophopingen tegen, schrijft het AD. "Nagenoeg alle mensen die nu met corona op de intensive care liggen, kampen met dat probleem. Dit is de belangrijkste complicatie van corona’’, verklaart cardioloog Roland van Kimmenade van het Nijmeegse Radboud UMC aan de nieuwssite.

Om vast te stellen of het middel echt werkt, nemen de komende maanden 650 patiënten uit vijftien Nederlandse ziekenhuizen deel aan een onderzoek. Valsartan is al sinds 1996 op de markt als medicijn tegen hoge bloeddruk. Het blokkeert een eiwit dat de bloeddruk in de vaten verhoogt. "Bij een corona-infectie zie je dat ditzelfde stofje ervoor zorgt dat de bloedvaten in de longen lekken, waardoor er vocht de longblaasjes instroomt’’, aldus intensivist Peter de Jager van het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Als Valsartan geschikt wordt bevonden, is dat goed nieuws voor de strijd tegen het coronavirus. Het zou mogelijk veel ic-opnames en sterfgevallen kunnen voorkomen. Bovendien beschikt Nederland over grote voorraden van het middel. Omdat het al bestaat hoeft het niet uitgebreid te worden getest en het zou ook heel eenvoudig kunnen worden ingezet voor coronapatiënten in ontwikkelingslanden. Maar we moeten eerst maar eens het onderzoek afwachten.

Bron(nen):   AD