Vier redenen waarom vrouwen beter bestand zijn tegen rampen dan mannen

Vrouwen worden niet alleen ouder, ze zijn ook beter bestand tegen rampen als een hongersnood of een pandemie. Van de coronadoden is twee derde man en maar één derde vrouw. Daarvoor zijn vier mogelijke verklaringen, schrijft de Volkskrant.

 1. Mannen hebben meer calorieën nodig
  In tijden van schaarste leggen mannen eerder het loodje, omdat ze simpelweg meer voedsel nodig hebben. Onderzoekers van de Syddansk Universitet ontdekten dat tijdens de grootste hongersnoden in de afgelopen 300 jaar de overlevingskansen van vrouwen veel beter waren, ongeacht hun levensfase.
 2. Vrouwen hebben twee X-chromosomen
  Vooral op het X-chromosoom zitten genen die beschermen tegen ziekten. Vrouwen hebben twee X-chromosomen en mannen maar één. Wat deze theorie ondersteunt is dat vogels de enige diersoort zijn waarbij de mannetjes langer leven dan vrouwtjes. Laten nu juist mannetjesvogels twee gelijke Z-chromosomen hebben terwijl de vrouwtjes een Z- en een W-chromosoom hebben. 
 3. Vrouwen hebben beschermende hormonen
  Van testosteron wordt vermoed dat het je immuunsysteem onderdrukt, terwijl het vrouwelijke hormoon oestrogeen de kans op hart- en vaatziekten en diabetes verkleint en spierherstel bevordert.
 4. Vrouwen leven gezonder
  Vrouwen roken en drinken minder en zijn meer bezig met gezond eten. Ook nemen ze minder risico in bijvoorbeeld het verkeer. Niet alleen biologische, maar ook culturele factoren spelen dus een rol bij de hogere levensverwachting van vrouwen.