Dat laagje stof op je auto is geen Saharazand: Wat is het dan wel?

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 20 april 2020 om 13:23
welingelichtekringen header 1
Op veel plaatsen in Nederland ligt er een laagje stof op auto's, fietsen en tuinmeubilair. Wie goed kijkt, ziet dat het niet bruin van kleur is, maar groen of gelig. Het kan dus geen Saharazand zijn, maar wat is het dan wel?
Omdat we veel thuis zijn, valt dat vieze laagje extra op. "De auto staat veel ongebruikt voor de deur en het is bovendien al sinds 12 maart zo goed als droog, dus het spoelt ook niet weg,” legt meteoroloog Wilfred Jansen van Weerplaza uit in het AD.
Zoals gezegd is het geen zand. "Daarvoor moet de wind helemaal uit het noorden van Afrika waaien”, zegt Jansen. "Het stof dat we nu zien is vooral afkomstig van stuifmeelkorrels van de berk. Die staat nu in bloei en niet alleen in eigen land, maar ook in de omringende landen. Het waait veel vanuit het oosten, vanuit Duitsland waar ook veel berkenbomen staan.”
We zullen nog wel even last hebben van de stuifmeelkorrels. "Pas later in de week gaat de wind draaien, dan krijgen we meer wind van zee en die brengt minder stuifmeel met zich mee,” aldus de weerman.