Ruim 60 procent van gemelde bijwerkingen vaccin waarschijnlijk psychisch

Mogelijk is ruim 60 procent van de gemelde bijwerkingen van het vaccin psychisch van aard. Dat blijkt uit een grote studie onder 45.000 mensen.

Er zou sprake zijn van het nocebo-effect, dat nauw verwant is aan het bekende placebo-effect. Het komt erop neer dat mensen negatieve bijwerkingen ervaren van een behandeling, omdat ze verwachten dat die er zullen zijn.

In een meta-analyse van 12 eerdere studies concluderen onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) in Boston dat tot 64 procent van de bijwerkingen van het vaccin kunnen worden toegeschreven aan het nocebo-effect.

In het onderzoek kreeg een deel van de mensen een placebo en een deel kreeg een echt vaccin. Opvallend genoeg ervoer een groot deel van de placebogroep algemene klachten als vermoeidheid en hoofdpijn. Een kleinere groep zei ook een zere arm te hebben. Bij de tweede prik lag dit percentage iets lager.

"Non-specifieke symptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid - waar mensen in de placebogroep vooral last van hadden - horen bij de meest genoemde bijwerkingen van de Covid-vaccinatie," zegt placebo-onderzoeker Ted J. Kaptchuk van BIDMC en Harvard Medical School.

"Bewijs suggereert dat dit soort informatie er de oorzaak van is dat mensen ten onrechte normale dagelijkse gevoelens, toeschrijven aan de vaccinatie en hyperalert zijn op signalen van hun lichaam."

Mensen die kritisch zijn over de vaccins zullen daardoor meer bijwerkingen ervaren dan mensen die wel veel vertrouwen hebben in de coronaprikken.

Bron(nen):   Science Alert