Waarom zoveel huisartsen ermee stoppen

Wie een afspraak probeert te maken, weet het: de huisarts loopt over. Het is precies een van de redenen waarom de dokters massaal uit het vak stappen. Maar er is meer aan de hand.

Vorig jaar stopten 138 huisartsen onder de 50 jaar. Dat is verreweg het hoogste aantal in tien jaar tijd, schrijft de Volkskrant op basis van cijfers van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten. De krant noemt vijf redenen voor het afhaken van de jonge artsen.

 1. Er komt steeds meer zorg bij
  Door bezuinigingen op de jeugdzorg, de GGZ en de ouderenzorg komen steeds meer taken op het bordje van de huisarts te liggen: het opsporen van hart- en vaatziekten, maar ook zaken als kindermishandeling en de abortuspil. 74 procent van de huisartsen noemt de werkdruk te hoog.
 2. Er is veel onzinnige zorg
  Huisarts Dirk van Leeuwen die onlangs is gestopt vertelt: "Dan wil een medisch specialist een patiënt naar een collega in het ziekenhuis hebben, en dan mag ik de verwijzing regelen. Hoezo ben ik de voetveeg van de medisch specialisten? Daar pas ik voor." Een andere huisarts maakte zelfs een kalender met voorbeelden van onzinzorg. "Sommige huisartsen had ik huilend aan de telefoon: ‘Het is precies zo erg als je schrijft’, zeiden ze dan."
 3. De huisarts moet problemen in de zorg oplossen
  De eveneens pas gestopte Soetje Slagter vertelt: "Er wonen nu veel te veel oude mensen thuis die dat eigenlijk niet meer aankunnen. Als huisarts probeer je thuiszorg in te schakelen, maar dat lukt vaak niet, of ze mogen niet genoeg uren leveren." En zo is het in veel sectoren: de GGZ zit vol, de jeugdzorg zit vol en de huisarts mag het oplossen.
 4. De huisartsenzorg gaat 24 uur per dag door
  In vergelijking met specialisten verdienen huisartsen weinig, terwijl hun verantwoordelijkheid groot is. Op de huisartsenpost, waar artsen in de weekenden, avonden en nachten werken, verdient een huisarts in loondienst 63 euro per uur.
 5. De toekomst ziet er somber uit
  Het ziet er niet naar uit dat de werkdruk in de toekomst gaat afnemen. Sterker nog, er lijken alleen maar meer artsen te stoppen. Van Leeuwen: "Aan iedereen die de huisartsenopleiding overweegt, zeg ik: doe het niet, er zit geen toekomst in, je ligt aan de ketting bij de zorgverzekeraar en politiek."