“Kijk eens, mascara uit Amsterdam”. De trots van een plunderaarster

Ze was er kennelijk trots op, Ekaterina Parkhomenko uit Torez in het rampgebied in de buurt van Donetsk. Op Facebook plaatste ze, volgens de Times of India, deze foto met als bijschrift: "Kijk eens, mascara uit Amsterdam. Of beter: uit de lucht, als je begrijpt wat ik bedoel". De mascara, verklaarde ze later, had ze gekregen van een vriend die de bagage had geplunderd. Ze vertelt ook dat ze pro-Russisch is en alles haat wat te maken heeft met de Oekraine. Een aansluitend verhaal over plunderen vertelt dr. Michael Baden, vroeger hoofd van de afdeling pathologie van New York. Hij is expert in luchtrampen. Hij zegt in een interview met het gezaghebbende Time Magazine zich heel slecht te kunnen voorstellen dat de lichamen naakt zijn geworden door de luchtstromingen tijdens de val. Die val - met snelheden van boven de 190 kilometer per uur - heeft volgens zijn berekening weliswaar een minuut of 4 geduurd, en daarbij kunnen losse kledingstukken zijn afgewaaid, denkt Baden. Maar de wind is volgens zijn ervaring niet in staat ook broeken en ondergoed uit te trekken. Volgens Baden moet de kleding dus verwijderd zijn door plunderaars. Hem werden door Time de foto's voorgelegd die de Franse fotograaf Sessine maakte. Die was als eerst buitenstaander op de rampplaats en maakte gruwelijke foto's waarvan de meeste te naar zijn om te publiceren. Baden merkt op dat op geen van de lichamen die te zien zijn op die foto's sieraden te zien zijn of horloges. Ook dat schrijft hij toe aan plunderaars.    

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. malky

  Oekraïne, het is net als Rusland een land vol tokkies.
  Aan de andere kant, dat tijdens een oorlog wordt geplunderd, is voor veel mensen geen nieuws denk ik.

 2. Karl Ruprecht Kroenen

  Wij hebben hier de luxe dat we er zo goed bij zitten dat we in een dergelijk geval moraal boven hebzucht kunnen stellen en zeker niet tot diefstal overgaan, dus zou er hier een vliegtuig crashen en de plaats zou niet direct afgezet worden ,dan nog zou er niet geplunderd worden denk ik zo.
  Voor ons is dit ondenkbaar en een totaal respectloze situatie.

  Maar de mensen daar zijn straatarm en denken geen 2 keer na als ze telefoons,sieraden,geld,creditcards,kleding,parfum, fototoestellen en nog veel meer voor het oprapen hebben.
  Voor deze mensen is dit vliegtuig een soort van reusachtige piñata die open is gebarsten en ladingen cadeautjes uit heeft gespuugd.

 3. zo_maar

  Zou deze vrouw een gedachte hebben gehad hoe de dode eigenaresse van de mascara er nu bij ligt? Zo ja, hoe afgestompt en cru ben je dan geworden? Zo nee, hoe dom ben je dan?

 4. Diederdick

  Lijkt wel alsof er geen blad nog aan de bomen zit. Dan zou deze foto in de winter/voorjaar moeten zijn genomen. Is dit wel een echt account of is dit weer een zet in een propagandaoorlog?

  Ik geloof trouwens echt wel dat er geplunderd is, de mensen zijn daar zo gewend aan een rechteloos en stateloze maatschappij dat ze vinden dat ze zoiets straffeloos kunnen doen.

  • Apekool

   Met hetzelfde gemak is het een (bittere) hoax, maar er zijn helaas ook genoeg domme figuren zodat het ook waar kan zijn.

   Het ongecontroleerd retweeten is dan de overtreffende trap dom uiteraard…

   (in antwoord op Diederdick)
 5. Roelf Turksema

  Hoeveel levert dat nu op? Propaganda voor de Amerikanen plaatsen? Ik weet dat Hillary 47 miljard dollar vroeg voor het ”verspreiden van het Amerikaans gedachten goed” aan de senaat, maar sneeuw in de zomer in de Oekraine, dat gaat wel erg ver…..

 6. rean

  Gefeliciteerd roelf en diederick, de winnaars van dit belachelijke propagandafestival. De enige die een beetje verstand in d’r hersens hebben. Voor de rest. Het niveau van de nederlanders is diep triest, onder het niveau. Stelletje uilskuikens, je ziet de sneeuw smeltend van het dak schuiven. De bomen zijn bladloos. Nu en tijdens het ongeluk waren de temperaturen hier aangenaam, ver boven nul. Het is onmogelijk dat dit waar kan zijn. Idioten dat jullie zijn om al die propaganda te geloven. Ga toch een eitje bakken. Ik schaam mij diep om nederlander te zijn. Mijn medeleven gaan uit naar de nabestaanden. Voor waarheid hoef je in nederland niet te komen.

Reacties niet toegestaan