Nederlanders tanken 38 keer per dag de verkeerde brandstof

Geen categorie
zondag, 29 september 2019 om 10:47
welingelichtekringen header 1
Het valt niet mee om de verkeerde brandstof te tanken: je kunt alleen de fout ingaan als je benzine in een dieseltank gooit. Andersom past niet. Toch gaat het gemiddeld nog 38 keer per dag mis.
De ANWB hielp vorig jaar 14.000 mensen die de verkeerde brandstof in hun auto hebben gestopt. Opvallend: het zijn twee keer zo vaak mannen als vrouwen. Komt dat omdat ze minder goed zijn in tanken of omdat ze het vaker doen?
De aanduidingen op de pomp zijn duidelijk. Toch kan het volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen mis gaan, omdat mensen in een andere auto rijden dan ze gewend zijn. "Of omdat mensen er hun kop niet bij hebben. Omdat ze bijvoorbeeld oververmoeid zijn", zegt Tertoolen tegen BNR, die de cijfers heeft opgevraagd.
Het aantal mensen dat verkeerd tankt, neemt wel af volgens de ANWB. Dat komt doordat steeds beter wordt aangeduid welke brandstof er bij een bepaalde tankslang hoort en doordat de spuitmonden zo zijn gevormd dat alleen de juiste brandstof in je tank past.
Heb je verkeerd getankt dan adviseert de ANWB om je auto zo snel mogelijk langs de kant te zetten om de schade aan de motor te beperken. Vooral voor dieselmotoren is de verkeerde brandstof slecht. De tank moet dan worden leeggepompt.