Schokkende video toont snelle afname van het 'oudste' poolijs

Geen categorie
door Jeannette Krasvrijdag, 15 november 2019 om 12:29
welingelichtekringen header 1
De oudste en dikste ijsplaat van de Noordpool verdwijnt waarschijnlijk twee keer zo snel als de rest van de Arctische Oceaan. De plaat, die ook wel het laatste toevluchtsoord van het poolijs wordt genoemd, is in rap tempo aan het smelten.
Dat is duidelijk te zien in een schokkende time-lapse video van de American Geophysical Union. Te zien is de ontwikkeling van het poolijs sinds 1984, kort nadat de eerste betrouwbare satellietbeelden zijn gemaakt. Zoals je kunt zien is de ooit zo robuuste ijsregio in enkele decennia fors gekrompen. Niet alleen is de ijsplaat veel kleiner geworden, ook valt op dat het ijs dunner is.
De video is gebaseerd op data uit een nieuwe studie die in vakblad Geophysical Research Letters verscheen. Eerder onderzoek ging er vanuit dat de regio de laatste zou zijn die nog het hele jaar door bevroren was, maar nieuwe modellen tonen juist een versnelde afname van het ijs.
Dat komt doordat het ijs veel beweeglijker is dan gedacht en beïnvloed wordt door oceaanstromen en atmosferische winden. Volgens de berekeningen krimpt het ijs met 40 centimeter per decennium. Sinds de jaren tachtig is er dus ruim anderhalve meter verdwenen.
Onderstaande beelden maken pijnlijk duidelijk dat het de verkeerde kant op gaat.
Bron(nen): IFL Science