Waarom je een vrije dag niet vol moet plannen

Samenleving
door Jeannette Krasvrijdag, 15 november 2019 om 12:28
hh 203208631
Ben je eindelijk eens een dagje vrij, zomaar omdat het kan, vind je dat je de gordijnen moet wassen, bij je oudoom op bezoek moet of minstens anderhalf uur moet hardlopen. Laat het gaan, plan eens lekker niets, slaap uit of niet, kijk hoe het loopt.
Fred Zijlstra, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie, legt in de Volkskrant uit dat het vooral belangrijk is om te doen wat je leuk vindt. "Veel mensen nemen een dag vrij om vervolgens iets te doen wat móét gebeuren. Een ziekenhuisbezoek bijvoorbeeld, of een klusje in huis. Prima, maar op die manier herstel je niet van je werk. Door iets te doen waar je in opgaat, zoals bij een hobby of sporten, gebeurt dat wel."
Maar het allerbelangrijkste is om je werk los te laten. Uit onderzoek blijkt dat we op een vrije maandag maar 40 procent minder mails versturen dan op een maandag waarop we wel werken. Om de rest van de week of maand optimaal te presteren en enthousiast te blijven over je baan is het juist belangrijk om op een vrije dag even iets anders te doen. Luieren bijvoorbeeld. Dat mag best.
Bron(nen): De Volkskrant