Woede in Zimbabwe over kindhuwelijken: 14-jarig meisje overlijdt na bevalling

Geen categorie
maandag, 09 augustus 2021 om 14:20
119823885 hi042573607
Vorige maand overleed in Zimbabwe een 14-jarig meisje nadat ze bevallen was in een kerk. Het incident, dat vorige week door boze familieleden naar buiten werd gebracht, zorgt voor woede onder de bevolking, mensenrechtenactivisten en de VN over de vele kindhuwelijken in het land.
Een op de drie meisjes in Zimbabwe is nog geen 18 als ze trouwen, schrijft The Guardian. Vooral in de apostolische kerken, die ook polygamie toestaan, zijn de huwelijken van oudere mannen met kinderen gemeengoed. De overheid kneep altijd een oogje toe, maar een nieuwe wet die momenteel bij het parlement ligt, gaat het huwelijk verbieden voor iedereen onder de 18. Wie als meerderjarige een minderjarige trouwt is dan voortaan strafbaar.
De Verenigde Naties veroordelen het treurige sterfgeval van het 14-jarige meisje scherp. "Er blijven verontrustende berichten binnenkomen van seksueel geweld met minderjarige meisjes, waaronder gedwongen huwelijken en dit is een nieuw triest geval," stelt de VN.
WoedeMemory Machaya was 14 jaar oud toen ze in een kerk beviel van een kind dat ze kreeg met een oudere man. Vlak daarna overleed ze. De zaak kwam pas aan het licht toen boze familieleden, die van de kerk niet op haar begrafenis mochten komen, naar de pers stapten.
Veel Zimbabwanen lieten op sociale media van zich horen. "Wat je vandaag ziet, een jong meisje dat werd gedwongen om te trouwen, zwanger werd en stierf, is geen uitzondering. Het is deel van iets dat continu gebeurt. Vrouwen en meisjes worden niet als volwaardige mensen beschouwd met eigen rechten, keuzes en controle over hun eigen lichaam," twitterde mensenrechtenactiviste Everjoice Win.
Bron(nen): The Guardian