We weten opmerkelijk weinig van katers

Worden onze katers erger naarmate we ouder worden. Je zou zeggen van wel. Maar is het ook zo?

"Hoewel bijna elke volwassene ermee in aanraking komt, is er zeer weinig onderzoek gedaan naar katers", stelt Joris Verster, farmacologisch onderzoeker en verbonden aan de Alcohol Hangover Research Group aan De Morgen.

Geen harde cijfers dus, wel onderbouwde veronderstellingen: als het lichaam alcohol afbreekt, wordt de stof acetaldehyde gevormd. Die is veel giftiger dan de alcohol zelf: vandaar dat de lever hem zo snel mogelijk verder afbreekt. Uit onderzoek op proefdieren blijkt dat dit afbraakproces op oudere leeftijd minder snel verloopt, waardoor, na het drinken van veel alcohol, de giftige stof vrij spel heeft en dus meer schade in het lichaam aanricht. Met de (heftigere) kater van dien. Maar het blijft speculeren; dronken dieren hebben op oudere leeftijd ergere katers. Maar wij?
We weten van veel geneesmiddelen dat ze tot op hoge leeftijd nog goed door de lever kunnen worden omgezet. "Het is dus onwaarschijnlijk dat de uitkomst van dat proefdieronderzoek ook geldt voor mensen", aldus Frans Russel, hoogleraar toxicologie.

Maar waarom voel je je als dertiger dan zo beroerd na een paar glazen wijn, terwijl je als twintiger het dubbele kon drinken zonder ergens last van te hebben? Dat kan ook liggen aan veranderend drinkgedrag en levensinvulling. Wie jong is, kan na een avondje stappen een gat in de dag slapen. Als je ouder wordt, moeten de kinderen naar de sportclub of moeten er boodschappen worden gedaan.

Het drinkgedrag van ouderen is heel anders dan dat van jongeren. Ouderen drinken slimmer en duurder: een grote hoeveelheid bier in de kroeg wordt verruild voor een lekker glas wijn bij een goede maaltijd. Russel: "Op oudere leeftijd ben je je wilde haren kwijt: bingedrinking zit er dan gewoonweg niet meer in."

Bron(nen):   De Morgen