Waarom rode wijn toch een beetje gezond is

Dat enkele wijntje of biertje in het weekend heeft inmiddels alle onschuld verloren. Studies linken alcoholgebruik aan allerlei nare ziektes, maar nu is er een onderzoek dat toch iets positiefs weet te zeggen over 's werelds populairste drug: een glaasje op zijn tijd zou goed zijn voor je darmen.

Het gaat specifiek om rode wijn die polyfenolen als resveratrol bevat. Het aantal gezonde darmbacteriën zou toenemen als je af en toe een glaasje neemt, concluderen onderzoekers van het gerenommeerde King's College London. Een paar glazen per week is genoeg om het verschil te maken. Het is dus geen excuus om flessen leeg te drinken, waarschuwen de wetenschappers.

Polyfenolen zijn gezonde stoffen die ook in fruit en groente zitten. Resveratrol is een stofje dat vooral in de schil van rode druiven voorkomt en dat dus goed zou zijn voor je darmflora.

De studie die in vakblad Gastroenterology verscheen, onderzocht duizenden mensen uit het VK, de VS en Nederland. De deelnemers, allemaal tweelingen die meededen aan een onderzoeksprogramma, is gevraagd naar hun dieet en hun alcoholgebruik. Geen van allen waren zware drinkers. De darmflora van rode wijndrinkers was diverser dan die van mensen die nooit rode wijn dronken. De diversiteit van de darmflora nam toe naar mate een persoon meer rode wijn consumeerde, maar een glas om de dag leek al voldoende voor een positief effect.

De onderzoekers benadrukken dat zwaar drinken sterk wordt afgeraden en dat dat waarschijnlijk een negatief effect heeft op je darmbacteriën en de rest van je gezondheid.

Maar toch: het is beter dan niets.

Bron(nen):   BBC