Onderzoekers: "Drugseconomie Amsterdam is onbeheersbaar"

Economie
woensdag, 28 augustus 2019 om 12:32
welingelichtekringen header 1
De bevindingen van twee onderzoekers zijn niet mals: Amsterdam is een centrum van cocaïnehandel waarin miljarden euro's omgaan. De drugseconomie is onbeheersbaar geworden.
Dat zeggen Pieter Tops en Jan Tromp, die in opdracht van burgemeester Femke Halsema een onderzoek uitvoerden naar de hoofdstedelijke drugswereld. Ze stellen onder meer dat de drugssector ‘een wassend leger aan jonge criminelen' aantrekt. Kinderen van 9 of 10 jaar oud worden al op de uitkijk gezet. Politie en het OM maken zich ernstig zorgen over het aantal jongeren dat voor een paar duizend euro bereid is iemand te liquideren.
Naast de zichtbare drugshandel is er ook een meer verborgen criminaliteit, namelijk die van het witwassen van drugsgeld. Een derde van de 'ongebruikelijke transacties' vindt plaats in Amsterdam voor een totale waarde van 8 miljard euro. Een topman bij de politie vreest dat het te laat is om de onderwereld terug te dringen. "De normen over drugsgebruik gaan we niet even veranderen. Nederland als infrastructureel Walhalla gaan we ook niet veranderen. (…) De trustsector in Nederland haalt veel geld binnen met witwasconstructies. Dan zit je al heel dicht bij de bovenwereld.’’
De twee onderzoekers zeggen dat het minstens 10 tot 15 jaar kost om de drugseconomie onder controle te krijgen. Ondertussen adviseren ze strengere handhaving, omdat drugsgebruik in de hoofdstad zo sterk is ingeburgerd.