WHO: Vier Europese landen zijn niet meer vrij van mazelen

De mazelen zijn terug in Europa. Veel landen kampen met een dalende vaccinatiegraad. De Wereldgezondheidsorganisatie concludeert nu dat de ziekte in vier landen niet langer is uitgeroeid.

Zolang de vaccinatiegraad boven de 95 procent ligt, dooft een uitbraak van mazelen vanzelf uit, omdat de groep die is beschermd groot genoeg is. Is dat niet het geval dan kan de ziekte zich verspreiden.

In vier landen, Albanië, Tsjechië, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk is mazelen niet langer uitgeroeid zegt de WHO. "We gaan achteruit. We zijn de verkeerde weg ingeslagen," aldus Kate O'Brien van de WHO.

Mazelen is een van de besmettelijkste ziektes die er bestaat. Het veroorzaakt diarree en middenoorontsteking en in ernstige gevallen longontsteking of hersenontsteking. Het kan fataal zijn.

Volgens gezondheidsexperts zijn leugens over de vaccinatieprogramma's, die zich verspreiden op social media, debet aan de terugkeer van de ziekte.

Dit jaar zijn er al 365.000 gevallen van mazelen gemeld. Dat is bijna drie keer zoveel als in de eerste helft van 2018. Behalve desinformatie zijn er ook religieuze motieven om inenting te weigeren. Verder zijn er veel mensen die geen toegang hebben tot vaccinatieprogramma's.

Bron(nen):   BBC