Belangrijk dieetadvies blijkt niet te kloppen

Het is een van de bekendste psychologische trucs om mensen minder te laten eten. Zelfs het Voedingscentrum adviseert het, maar het blijkt helemaal niet te werken: je eet niet minder van een kleiner bord dan van een groter exemplaar.

Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Over het effect van een klein bord bestond al langer twijfel. Het was namelijk een van de bevindingen van de in opspraak geraakte consumptiehoogleraar Brian Wansink.

In het nieuwe, wél correct uitgevoerde, onderzoek bleek dat de truc met een kleiner bord slechts een heel klein beetje effect had. De proefpersonen die van een groter bord aten, kregen maar 3 procent meer calorieën binnen tijdens een eetsessie in de middag dan de deelnemers die een klein bord kregen.

De Britse wetenschappers vermoeden dat het veel beter werkt om niet te veel eten klaar te maken of voor je neus te zetten. Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waarmee de Volkskrant sprak, bevestigt dat. Wie twee keer zoveel voedsel krijgt voorgeschoteld, eet ruim 30 procent meer. "Dat kan komen doordat porties onze norm veranderen. Omdat er altijd drie Sultana’s in een pakje zitten, eten we ze allemaal op."

Bron(nen):   De Volkskrant