Gerechten van Jamie Oliver vaak ongezonder dan kant-en-klaar maaltijd

De gerechten van televisiekoks als Jamie Oliver of Nigella Lawson lijken vaak gezond. Maar schijn bedriegt: deze maaltijden zijn vaak lang niet zo gezond als ze doen vermoeden. En, ze zijn zelfs vaak ongezonder dan kant-en-klaar-maaltijden uit de supermarkt. Dit blijkt uit een groot onderzoek gepubliceerd in de British Medical Journal.

Onderzoekers vergeleken voedingswaarden van gerechten uit 5 kookboeken van televisiekoks met kant-en-klaar-maaltijden van 3 grote supermarktketens in Engeland. Ook keken ze hoe deze voedingswaarden zich verhielden ten opzichte van richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Wat bleek: geen enkel recept en geen enkele kant-en-klaar maaltijd voldeed volledig aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Bovendien bleek dat de recepten uit de kookboeken nog ongezonder waren dan de kant-en-klaar-maaltijden. De recepten bevatten significant meer energie, verzadigd vet en minder vezels dan de kant-en-klaar gerechten.

De onderzoekers geven aan dat ze slechts recepten uit 5 kookboeken van televisiekoks hebben gebruikt en kant-en-klaar-maaltijden uit 3 supermarkten. Het onderzoek kan zo dus geen goed beeld geven van de markt in zijn geheel.

 

Bron(nen):   BMJ      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Hans_Vermeulen

    Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ik geloof dat het onderzoek representatief is voor wat ons wordt voorgeschoteld. En eigenlijk heb je daar geen onderzoek voor nodig. Kijk eens goed naar een kookprogramma: boter, olie, room, reuzel, suiker en stroop wordt rijkelijk gebruikt. “look how wonderful it looks and it taste smashing”.

Reacties niet toegestaan