Duitse rechter oordeelt: kater is ziekte

Een Duitse rechtbank heeft geoordeeld dat katers moeten worden beschouwd als een ziekte.

De zaak belandde, hoe toepasselijk tijdens de oktoberfeesten, voor de rechter in Frankfurt, nadat een bedrijf was aangeklaagd dat anti-kater shots en poeders verkocht. De gezondheidsclaims die het aan de middeltjes toedichtte, zouden verboden zijn.

"Informatie op de verpakking van een voedingsmiddel kan niet allerlei eigenschappen toeschrijven aan het product om een ziekte te voorkomen, behandelen of genezen of de indruk wekken dat dat mogelijk zou zijn," klonk de korte verklaring van de rechter maandag.

"Onder een ziekte kun je zelfs kleine of tijdelijke verstoringen van de normale staat of normale activiteit van het lichaam verstaan. Daarbij horen de vermoeidheid, misselijkheid en hoofdpijn die het bedrijf claimt te kunnen verminderen," aldus de rechtbank.

Er is zelfs een officiële medische term voor een kater, merkt de rechter nog op. Dat is veisalgia. Hij wil daarmee benadrukken dat het dus wel degelijk gaat om een medische kwaal en dat daarmee de gezondheidsclaims op de anti-katermiddeltjes onterecht waren.

Bron(nen):   The Guardian