Rauw: koken verwijdert juist giftige stoffen

Veel ophef was (en is) er over de moeder die haar zoon van 15 niets geeft dan ongekookte, dus rauw, plantaardig voedsel. Er zijn twee documentaires over haar gemaakt (rauw en rauwer) en sindsdien is de kwestie een favoriet onderwerp om schande van te spreken. Volgens de moeder is er niets gezonder dan rauw plantaardig voedsel en wordt door bewerking en verhitting giftigheid toegevoegd. Maar het omgekeerde is minstens even waar zegt hoogleraar  Bruno De Meulenaer (Levensmiddelen chemie en Humane Voeding, UGent)  tegen België Vandaag: "Rauweters eten eenzijdig en weinig uitgebalanceerd. Zij beweren dat de oermens ook geen dierlijke producten at, maar bij prehistorische tekeningen zien we toch jachttaferelen. Bovendien was de oermens veel kleiner dan wij en was zijn levensverwachting veel lager. Sommige rauweters verwijzen naar koeien en paarden in de wei. 'Dat zijn toch ook sterke beesten?', klinkt het dan. Een simplistische visie, want die dieren hebben een ander spijsverteringsstelsel." Volgens De Meulenaer belemmert bepaalde plantaardige voeding de opname van voedingsstoffen en moeten sommige groenten gekookt worden om de toxische stoffen te vernietigen. "Zo zijn rauwe, jonge aardappelen slecht voor kinderen. Bètacaroteen neemt ons lichaam makkelijker op uit een gekookte wortel dan uit een rauwe wortel."

Bron(nen):   België vandaag      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Bedankt Driehuis, voor dit artikel.
  Jaren geleden, toen raw food in de mode raakte, las ik ook een dergelijk artikel. Maar nu miste ik deze kennis in de media, terwijl er wel een hele hoop gezegd is over de betreffende moeder, zoon en instanties. Het gekke is dat de instanties ook niet kwamen met deze kennis.

 2. Jannie Ooms

  Die mevrouw en haar zoon waren een paar dagen groot nieuws. De jongen zou uit huis geplaatst worden en was ondergedoken. Wat raar dat we niet hebben gehoord hoe dit is afgelopen. Is dat joch nog steeds onvindbaar of zit hij inmiddels bij een normaal gezin gezellig achter de warme maaltijd?

 3. grasspriet

  Alles rauw mag onzinnig zijn maar het is net zo onzinnig om een ‘algemeen gezond voedingsadvies’ te geven zoals dat overal gebeurd o.a. door het voedingscentrum.

  Als je niet weet hoe je lichaam er voor staat mbt suikers, zouten, pH e.d. heb je geen idee wat goed voor je is, laat staan voor iemand anders.
  Daarom kan ik iedereen aanraden een consult te laten doen bij iemand die RBTI consultant is. Ze zijn weliswaar dun gezaaid maar erg de moeite van het zoeken waard.
  Voor mij heeft het wonderen gedaan.

  • kletsmajoor

   Deze advertentie werd u aageboden door Grasspriet Voedingsconsutlen B.V.

   (in antwoord op grasspriet)
   • Jannie Ooms

    Ik mag hopen dat dit een flauwe grap is, uitsluitend bedoeld om Grasspriet onderuit te halen. Als dat zo is, vind ik dat niet fair.

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Het is natuurlijk een plagerijtje. Ben jij zaakwaarnemer voor grasspriet?

     (in antwoord op Jannie Ooms)
     • Jannie Ooms

      Nee hoor, ik ken Grasspriet niet. Een grap moet kunnen, maar uw als grap bedoelde aantijging leek me een aanval op de integriteit van Grasspriet. Als het waar was geweest, had u een goed punt gehad.
      Ik kwam er pas achter dat het waarschijnlijk om een grap moest gaan nadat ik op die naam ben gaan googlen om uit te vinden of die BV van Grasspriet inderdaad bestond. Niet iedereen zal die moeite nemen, toch?

      (in antwoord op kletsmajoor)
   • grasspriet

    Nou ja zeg! Niet te geloven dat ik ben vergeten de naam van mijn bedrijf hierbij te vermelden.

    Tnx voor je opmerkzaamheid kletsmajoor!

    @Jannie, we lopen in de gaten geloof ik 😉

    (in antwoord op kletsmajoor)

Reacties niet toegestaan