Rauw: koken verwijdert juist giftige stoffen

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 28 december 2012 om 7:28
rauwer documentaire4
Veel ophef was (en is) er over de moeder die haar zoon van 15 niets geeft dan ongekookte, dus rauw, plantaardig voedsel. Er zijn twee documentaires over haar gemaakt ( en en sindsdien is de kwestie een favoriet onderwerp om schande van te spreken. Volgens de moeder is er niets gezonder dan rauw plantaardig voedsel en wordt door bewerking en verhitting giftigheid toegevoegd. Maar het omgekeerde is minstens even waar zegt hoogleraar Bruno De Meulenaer (Levensmiddelen chemie en Humane Voeding, UGent) tegen : "Rauweters eten eenzijdig en weinig uitgebalanceerd. Zij beweren dat de oermens ook geen dierlijke producten at, maar bij prehistorische tekeningen zien we toch jachttaferelen. Bovendien was de oermens veel kleiner dan wij en was zijn levensverwachting veel lager. Sommige rauweters verwijzen naar koeien en paarden in de wei. 'Dat zijn toch ook sterke beesten?', klinkt het dan. Een simplistische visie, want die dieren hebben een ander spijsverteringsstelsel." Volgens De Meulenaer belemmert bepaalde plantaardige voeding de opname van voedingsstoffen en moeten sommige groenten gekookt worden om de toxische stoffen te vernietigen. "Zo zijn rauwe, jonge aardappelen slecht voor kinderen. Bètacaroteen neemt ons lichaam makkelijker op uit een gekookte wortel dan uit een rauwe wortel."
Bron(nen): België vandaag