Het bestaat echt: Man dronken zonder alcohol

Een man werd aangehouden, omdat hij alcohol had gedronken achter het stuur. Alleen: dat had hij helemaal niet gedaan. Toch wees zijn alcoholpromillage erop dat hij zeker elf glazen op had.

Het was reden voor de man en zijn familie om naar een arts te stappen voor nader onderzoek. Daaruit bleek dat hij last heeft van het zogenoemde auto-brewery-syndrome. Precies zoals de naam al suggereert heeft de man een brouwerij in zijn lichaam, die voedingsstoffen omzet in alcohol.

Om deze these te bevestigen, moest de man voedsel eten met veel koolhydraten. Daarna werd zijn alcoholpromillage gemeten. Acht uur na de maaltijd bleek hij drie tot vijf alcoholeenheden in zijn lichaam te hebben.

De aandoening wordt ook wel darmfermentatie genoemd. "Het is een zeer weinig voorkomende diagnose. De patiënt had in dit geval vormen van gist en schimmels in de bovenste dunne darm en blinde darm. Waarschijnlijk zijn die gaan fermenteren tot alcohol," klinkt het.

Toen de man de diagnose kreeg, kon zijn kwaal eenvoudig worden verholpen met een medicijn tegen schimmels. De ziekte komt waarschijnlijk meer voor, maar wordt dan niet ontdekt. "Het is een aandoening die waarschijnlijk te weinig wordt vastgesteld," aldus de onderzoekers.

Bron(nen):   BMJ  RTL Nieuws