12 dingen die je nog niet wist over het menselijk lichaam

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 23 augustus 2019 om 14:20
hh 59107280
De mens is een raadselachtig wezen. Hoe dat ingewikkelde lichaam functioneert weten wetenschappers nog steeds niet precies. Wel hebben ze een aantal andere interessante dingen ontdekt.
1. Je groeit elke nacht 1 tot 3 centimeterHet wordt vertebrale decompressie genoemd. Daardoor zetten je tussenwervelschijven 's nachts uit. Overdag zorgt de zwaartekracht ervoor dat ze weer inkrimpen.
2. Je vingertoppen zijn extreem gevoeligStel dat je vingertoppen zo groot zijn als de aarde dan zou je nog het verschil tussen een huis en een auto kunnen voelen.
3. Je kan een kaars zien branden op 40 kilometer afstandAls je goede ogen hebt en de aarde plat zou zijn dan zou je een kaars op 40 kilometer afstand moeten kunnen zien.
4. Je bent een halve banaanHet blijft een gek idee dat onze genen voor een heel groot deel overeenkomen met andere dieren en zelfs met planten. Voor 50 procent is ons DNA hetzelfde als dat van een banaan. Onze genen zijn zelfs voor 98 procent gelijk aan die van een chimpansee.
5. Onze hersenen gebruiken gigantisch veel energieHoewel ons brein maar 2 procent van ons totale lichaamsgewicht uitmaakt, verbruikt het 20 procent van onze zuurstof- en calorie-inname.
6. Onze hersenen zijn 's nachts actiever dan overdagWaarom dat zo is weten wetenschappers niet, maar ons brein vertoont als we slapen meer activiteit dan als we wakker zijn.
7. Slimme mensen dromen meerMensen met een hoger IQ hebben meer dromen als ze slapen.
8. Vrouwen laten meer scheten dan mannenGemiddeld laten mensen 14 scheten per dag, maar vrouwen laten er meer dan mannen als ze precies hetzelfde eten.
9. Je hebt een scherpere neus dan je denktJe neus kan 50.000 verschillende geuren herkennen.
10. Je bestaat voor 90 procent uit bacteriën en schimmels.Zo'n 90 procent van de cellen in ons lichaam is van niet-menselijke oorsprong. Het zijn met name bacteriën en schimmels. Alleen al onze darmflora weegt meer dan een kilo.
11. We vervellen constantIedere 30 dagen worden alle cellen aan de oppervlakte van je huid vernieuwd. Je verliest 40.000 huidcellen per uur.
12. Je bloed reist iedere 20 dagen naar de maanJe bloed legt iedere dag bijna 20.000 kilometer af in je lichaam. In 60 seconden maakt een bloedcel een volledig rondje door je vaten.
Bron(nen): Newsmonkey