Wekelijks 50 minuten joggen is net zo gezond als 3 keer per week hardlopen

Drie keer in de week minstens een uur hardlopen? Voor je gezondheid hoef je het niet doen. Maar...gooi die sportschoenen niet direct op zolder. Een klein uurtje per week rustig joggen kan je leven wél aanzienlijk verlengen.

Dat blijkt uit een analyse van veertien studies naar het onderwerp waar de Volkskrant over schrijft. Wie regelmatig hardloopt, verlaagt de kans op voortijdig sterven met een kwart, concludeert het onderzoeksteam onder leiding van hoogleraar volksgezondheid Željko Pedišić van de Victoria Universiteit in Melbourne. Hardlopers hebben 30 procent minder kans op hart- en vaatziektes en 23 procent minder kans op kanker, klinkt het in een artikel dat dinsdag verscheen in vakblad The British Medical Journal.

Het fijne is dat je het gros van die gezondheidswinst al boekt bij 50 minuten hardlopen per week. Hoe hard je loopt of hoe vaak maakt nauwelijks wat uit. "Dit verrast mij niet", reageert inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboudumc in de krant. "Van niets naar een beetje sporten is heel goed. Maar daarna vlakken de gezondheidsvoordelen van hardlopen snel af. Je hebt de gezondheidswinst dan al binnen, er komt nog maar weinig bij."

Dat is fijn, want uren hardlopen per week is voor veel mensen moeilijk vol te houden, maar wekelijks 50 minuutjes op een sukkeldrafje joggen moet nog wel kunnen, toch.

Bron(nen):   De Volkskrant