‘Oorsmeergate’: artsen declareren torenhoge rekeningen voor eenvoudige behandelingen

Een KNO-arts van het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen rekende voor het uitspuiten van een oor € 1066,73. Dezelfde behandeling kostte in het ziekenhuis een jaar eerder slechts € 110. De patiënt raakte het eigen risico kwijt. Toen hij bij zorgverzekeraar Achmea de nota opvroeg bleek daaruit dat de zogeheten DBC-code was gebruikt voor 'een microscopisch oortoilet' en het verwijderen van poliepen'. Volgens de patiënt is alleen wat oorsmeer verwijderd. Hij diende een klacht in bij de Ombudsman Zorgverzekeringen en bij de Volkskrant-rubriek Op=Op. Het indienen van hoge declaraties voor relatief eenvoudige behandelingen gebeurt regelmatig, schrijft de Volkskrant. Zo kreeg de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), de toezichthouder op de zorgsector, in 2011 meer signalen over te hoge rekeningen, en niet alleen voor simpele ingrepen. Dat 'upcoden' van declaraties drijft de toch al stijgende zorgkosten nog meer op. De NZA doet onderzoek naar te hoge declaraties.  

Bron(nen):   de Volkskrant      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  En zo zie je maar: als je zelf moet meebetalen wordt er voor de verandering wel gekeken naar de prijs/prestatie. Lang leve de eigen bijdrage!

 2. Gerardus Molema

  Tja, voor die paar minuten oorsmeer verwijderen ben je dan zelf 350 euro kwijt en de verzekering 716 euro. Gek he dat die premie’s zo oplopen?

 3. janneke123

  Het zou goed zijn een redelijke tarieflijst te maken voor artsen.
  Ze kunnen wel schermen met het feit dat ze arts zijn en dus veel willen verdienen, maar de tijd dat de dokter bij de notabelen van het dorp hoorde is al lang voorbij.

  Met z’n allen matigen en de economie vlot trekken daar hebben we meer aan dan dergelijke belachelijke prijzen rekenen.

 4. Hans Gaasenbeek

  Wat het drukken van die tarieven zou betekenen is ook dat die ingrepen niet meer door artsen maar door assistenten worden uitgevoerd. Dat gebeurt nu toch al, en in dat geval is het declareren van een artsentarief toch al niet terecht.

  (Hetzelfde geldt voor behandelingen bij de tandarts: als dezelfde handeling ook door een assistent kan en mag worden uitgevoerd, vind ik een bedrag dat op het uurtarief voor artsen is gebaseerd onterecht.)

Reacties niet toegestaan