Nog een nadeel van overgewicht: je hebt (veel) minder kans een auto-ongeluk te overleven

Nog een reden waarom overgewicht niet goed voor je is. Autorijders met overgewicht hebben namelijk tot 80% meer kans om te komen bij een ongeluk dan bestuurders met een gezond gewicht. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de universiteit van California. In het onderzoek werden 3.403 aanrijdingen tussen 6.806 autorijders bestudeerd. 46% van hen had een gezond gewicht, 33% had overgewicht en 18% had obesitas, dat wil zeggen een BMI van 30 of hoger. Daaruit bleek dat hoe dikker de bestuurder, hoe groter het risico is dat hij of zij een auto-ongeluk niet overleeft. Mensen met het hoogste BMI (40 of hoger) hadden 80% meer kans te overlijden bij een auto-ongeluk dan bestuurders met een gezond gewicht. Degenen met ernstige obesitas (BMI tussen 35 en 39,9) hadden een verhoogd risico van 51%. En degenen met matige obesitas (BMI tussen 30 en 34,9) hadden 21% meer kans hadden om te sterven. Maar ook het geslacht speelt een rol. Want obese vrouwen (met een BMI van 35 en hoger) hebben dubbel zoveel kans om te sterven dan vrouwen met een normaal gewicht. Hoe dit kan worden verklaard? Dikke mensen schieten bij een botsing verder naar voren, omdat de gordel door het overtollige buikvet niet meteen tegen het bekken wordt gedrukt. Volgens onderzoeker dr. Tom Rice moet het ontwerp van auto's dan ook verder bestudeerd worden: 'Passagiersvoertuigen zijn waarschijnlijk wel goed ontworpen om mensen met een normaal gewicht te beschermen, maar beschermen deze obese bestuurders onvoldoende'.  

Bron(nen):   Daily Mail      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Ron Kersten

    Interessante conclusie, zeker als je bedenkt dat de gemiddelde amerikaan zijn gordel nooit draagt waardoor ook een airbag nutteloos wordt !
    Ik kan me er wel iets bij voorstellen, maar ik denk dat dit onderzoek in Nederland gedaan moet worden : Wij dragen de gordel wel (uitzonderingen van oerdomme mensen daargelaten), we rijden hier niet zo zeikerig langzaam als de gemiddelde amerikaan en we rijden niet van die rare veel te grote zwabber-auto’s als die amerikanen. Ben benieuwd of wij er dan beter of slechter vanaf komen.

Reacties niet toegestaan