Altijd moe, prikkelbaar en cynisch? Dat kan ook een ziekte zijn!

In de Daily Mail kun je het verhaal lezen van Meryl (38). Ze was niet bepaald het zonnetje in huis. Zelf dacht ze dat al haar negatieve gevoelens, een gebrek aan energie en enthousiasme bij haar persoonlijkheid hoorden, tot ze 4 maanden geleden de diagnose 'dysthyme stoornis' kreeg. Dat is een weinig bekende, maar veel voorkomende psychiatrische aandoening, die gekenmerkt wordt door een chronisch bedrukte stemming, weinig energie, weinig behoefte aan sociale contacten, slapeloosheid en te veel of te weinig eetlust. Een soort van depressie, minder ernstig, maar dan wel langdurig (minstens 2 jaar, maar soms duurt het wel 30 jaar, zo blijkt uit onderzoek). Ook hebben mensen die lijden aan dysthymie veel kans om depressief te worden: 75% maakt minstens 1 (ernstige) depressieve episode door. Hoe vaak het precies voorkomt, is moeilijk in te schatten, omdat mensen er minder vaak hulp voor zoeken dan voor een 'échte' depressie. Meestal is het een combinatie van sociale, biologische en psychologische factoren. Vaak 'zit het in de familie', maar dat betekent niet dat het genetisch bepaald is: opgevoed worden door negatievelingen is ook geen lolletje.

Bron(nen):   Daily Mail      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. grasspriet

    Mensen moesten eens weten hoe belangrijk goede voeding is. Daar hangt ook geestelijk welzijn van af maar verweg de meeste mensen hebben er geen idee van.
    We denken zo langzamerhand dat we een tekort aan farmaceutische middelen hebben ipv voedingsstoffen. Onze voeding verarmt steeds meer en we worden steeds zieker met elkaar en er gaat ons maar geen licht op, in het gunstigste geval mss hier en daar een klein peertje wat gaat branden maar over het algemeen blijft het stikdonker in het land der dwazen.

Reacties niet toegestaan