Modafinil in opkomst als smartdrug: pas op voor de bijwerkingen

Modafinil is het nieuwe ritalin. Studenten die nog snel een tentamen moeten halen, mensen met lange, drukke werkweken, ze gebruiken het allemaal als pepmiddel om net iets langer door te kunnen gaan. Het RIVM maakt zich daar zorgen om, want het gebruik van modafinil is niet zonder gevaar.

"Modafinil is een stof die we al een aantal jaren zien in onze meldingen. Het is in opmars als een smartdrug," laat Bastiaan Venhuis van het RIVM aan RTL Nieuws weten. Het is een medicijn dat officieel alleen op recept te verkrijgen is en wordt gebruikt door patiënten met narcolepsie. Zij vallen zomaar in slaap en kunnen door dit middel wakker blijven.

Maar het helpt mensen zonder de ziekte ook om de ogen open te houden. Een student vertelt anoniem aan RTL: "Ik heb één keer 26 uur aan een stuk zitten tikken. Sowieso heb ik in twee weken een scriptie afgekregen. Dat was me anders nooit gelukt." 

Modafinil is online zo besteld. Er zijn meerdere Nederlandse webwinkels die het verkopen. Slechts één Europese aanbieder wil reageren. "Voor zover wij weten zijn onze klanten voornamelijk mensen met veeleisende banen die voor langere periodes wakker moeten blijven en meer nodig hebben dan een kop koffie," klinkt het.

Het is verboden om het middel zonder recept op internet te verkopen. Er zijn allerlei bijwerkingen, zoals hoofdpijn, een verminderde werking van de anticonceptiepil, depressie en agressiviteit. Daarnaast pleeg je natuurlijk roofbouw door veel langer wakker te blijven dan goed voor je is.

Bron(nen):   RTL Nieuws