Goede voornemens? Met deze vijf regels uit de psychologie houd je ze wel vol

Een beetje minder eten, wat meer sporten, een maandje geen alcohol, het lijkt zo eenvoudig. Na die mateloze feestdagen heb je zelfs wel even genoeg van al het eten en drinken. Tot het drie weken later is en je de nieuwjaarskater vergeten bent. Hoe zorg je dat je toch verder gaat met je goede voornemens? De psychologie heeft een aantal trucs, waardoor je het beter volhoudt.

 1. Stel prioriteiten
  Je wilskracht is niet eindeloos. Dus ga je niet én inschrijven voor een marathon én een strikt dieet volgen én jezelf verbieden te Netflixen. Kies eerst wat je het allerbelangrijkst vindt, focus je daarop en als het gelukt is, kies je een nieuw doel.
 2. Verander je routines
  Gewoonten zijn ingebed in routines. Door je routines te veranderen, kun je dus ook je gewoonten veranderen. Een grote verandering als een verhuizing kan helpen, maar je zou bijvoorbeeld ook eens kunnen kiezen voor een andere sportschool of een nieuwe sport.
 3. Monitor je gedrag
  Een overzichtsstudie van meer dan honderd onderzoeken heeft uitgewezen dat mensen het grootste succes behalen als ze hun doelen actief monitoren en hun gedrag bijsturen als dat nodig is. Zo is er de bekende als-dan-regel. Bijvoorbeeld: 'Als ik zin heb in chocolade, dan drink ik een glas water'. Nog beter is het als je jezelf keuzemogelijkheden biedt: 'Als ik zin heb in chocolade, dan a. drink ik een glas water, b. ga ik wandelen, c. eet ik fruit.'
 4. Denk aan je toekomstige zelf
  Om goede voornemens vol te kunnen houden, moet je een beloning nu (dat koekje) weerstaan in ruil voor een beloning later (-1 kilo). Dat is tegennatuurlijk. Het kan helpen om voor je te zien hoe je een betere versie van jezelf bent geworden. Iemand, die korte termijnlol kan weerstaan voor lange termijntevredenheid.
 5. Stel haalbare en meetbare doelen
  Maak je doelen haalbaar en meetbaar en hang er een deadline aan. Neem je bijvoorbeeld voor om iedere maand 2 kilo af te vallen, zodat je op 1 april op je streefgewicht bent. Geef jezelf tussentijdse beloningen en vertel je vrienden van je plannen, zodat je ook nog profiteert van een beetje sociale druk.