Luchtvervuiling groter probleem voor volksgezondheid dan roken of aids

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 06 maart 2020 om 12:37
welingelichtekringen header 1
Luchtvervuiling verlaagt de levensverwachting met bijna drie jaar. Dat is meer dan roken, infectieziektes of geweld. Dat concluderen wetenschappers van het Max Planck Instituut en het universitair medisch centrum Mainz.
In 2015 veroorzaakte luchtvervuiling wereldwijd 8,8 miljoen voortijdige sterfgevallen. Dit komt overeen met een lagere levensverwachting per hoofd van de bevolking van 2,9 jaar. Ter vergelijking: door roken leven mensen gemiddeld 2,2 jaar korter, aids en malaria leiden tot een afname van de levensverwachting van respectievelijk 0,7 en 0,6 jaar. "Gezien de gigantische impact op de volksgezondheid zou je kunnen zeggen dat onze resultaten wijzen op een pandemie van luchtvervuiling," aldus hoofdonderzoeker Jos Lelieveld van het Max Planck Instituut.
Het is de eerste studie die de wereldwijde impact van luchtvervuiling vergelijkt met andere risicofactoren voor de volksgezondheid. Volgens de studie is twee derde van de doden door luchtvervuiling te voorkomen. Het grootste deel van de vervuilde lucht wordt veroorzaakt door fossiele brandstoffen. De onderzoekers schatten dat de wereldwijde levensverwachting met meer dan een jaar zou stijgen als er geen enkele emissie van fossiele brandstoffen meer zou zijn.
Bron(nen): Science Daily