Nieuwe golf van ‘superbacteriën’ zijn net zo gevaarlijk als terrorisme

Waarschuwing van de medisch adviseur van de Britse regering: de zogeheten superbacteriën waarop antibiotica geen vat meer hebben, zijn even gevaarlijk als terrorisme. Volgens professor Dame Sally Davies kunnen routinematige operaties zoals een heupoperatie binnen twintig jaar dodelijk zijn als we infecties niet langer kunnen bestrijden, schrijft The Guardian. Davies denkt dat het probleem 'even belangrijk is als de klimaatverandering'. Ze raadt de Britse regering dan ook aan het onderwerp aan te kaarten op de G8-top in Londen volgende maand. 'Op termijn zou onze gezondheidszorg in dezelfde situatie vergelijkbaar kunnen zijn met de toestand in de negentiende eeuw'. Davies stelt voor de voorraad antibiotica beter te beschermen en de farmaceutische industrie te steunen in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Dit probleem overschrijdt vanzelfsprekend de grenzen van het Verenigd Koninkrijk. 'Resistentie tegen antibiotica is een catastrofale bedreiging. Als we nu niks doen, sterven we binnen twintig jaar aan een ordinaire infectie', aldus Davies.    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  We zouden beter snel moeten beginnen met antibiotica eens goed toe te passen:

  1. Gebruik drastisch beperken, dus alleen voorschrijven indien het ook echt nodig is en zin heeft.
  2. Er veel beter op toezien dat mensen hun kuur ook echt afmaken, en niet halverwege stoppen.
  3. Gebruik buiten de gezondheidszorg (bv. veehouderij) volledig uitbannen.

  Zo kan je de resistentieontwikkeling fors afremmen en zelfs stopzetten.

  • André Somers

   Verder: niet-medisch gebruik van anti-bacteriele middelen verbieden. Weg met Dettol en soortegelijke troep, en ophouden met het grootschalige gebruik van anti-biotica in de veeteelt.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
   • IwanovKapotjeplov

    Dettol is een desinfectiemiddel (en dus bacteriedodend), maar geen antibioticum. Het is dan ook geen factor in de toenemende resistentie tegen antibiotica.

    Voor de rest ben ik het volledig met u eens: overbodig gebruik van antibiotica moet worden uitgebannen.

    (in antwoord op André Somers)
  • John

   Bio industrie zal altijd doorgaan, goedschiks of kwaadschiks, niet te stuiten. Maar misschien is het effect een (wel wat radicale) manier om het mensdom wat te reduceren. Kan nodig zijn als we straks massaal middelen gaan slikken om natuurlijke verouderingsprocessen af te remmen. Als dat onze toekomst is… hebben we pas echt een rampzalig probleem.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)

Reacties niet toegestaan