‘Bezuiningen op ouderenzorg komen als boemerang terug’

Het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. Verzorgings- en verpleeghuizen worden voortaan alleen toegankelijk voor ouderen met een hoge indicatie. De gemeenten moeten een deel van de zorg overnemen die nu nog wordt vergoed uit de AWBZ. Dat levert op korte termijn winst op, maar oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink waarschuwt dat die bezuinigingen als een boemerang terugkomen op volgende kabinetten. Dit meldt het FD. Tijdens een lezing over de zorgkosten aan de Universiteit van Tilburg  donderdag zei Klink dat vereenzaming bij ouderen op de loer ligt als zij langer thuis moeten blijven wonen. ‘En vereenzaming en verslonzing leiden al snel tot meer medicalisering’, aldus de oud-minister. Onderzoek wijst uit dat eenzame ouderen sneller bij de huisarts of de spoedeisende eerste hulp belanden, omdat ze bijvoorbeeld vallen. En dat, zei Klink, drijft de kosten weer op. Hij voorziet ook dat gemeenten zorg gaan afschuiven. 'Zij worden verantwoordelijk voor mensen met een lichtere indicatie, maar als deze mensen in een zwaardere categorie vallen, komen de kosten voor rekening van de overheid'. 

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  En dit is dan nog allemaal een erg klinische benadering van de ellende die op die oudjes afgewenteld wordt…. de eenzaming en geestelijke wanhoop en nood die dit kabinet veroorzaakt is mensonterend.
  Dit kabinet is zó verschrikkelijk fout bezig !

  • John

   Boekhouders die in een termijn de rode cijfertjes van vele voorgaande termijnen willen wegwerken om zich vervolgens op de borst te kunnen slaan: kijk eens hij slagvaardig wij zijn! WIj zijn de beste, wij brengen de boel “op orde”.

   (in antwoord op Prikker)

Reacties niet toegestaan