Druk op gezondheidszorg: Nederland staat er het slechtst voor na Italië en Spanje

Het grootste probleem van het coronavirus is de druk op ons gezondheidssysteem. Het bekende 'flattening the curve' is cruciaal om te zorgen dat onze ziekenhuizen de vele patiënten aan blijven kunnen. De universiteit van Antwerpen heeft nu een website ontwikkeld om de druk op de gezondheidszorg van diverse landen met elkaar te vergelijken. In Nederland staan we er na Italië en Spanje het slechtste voor.

De wetenschappers vergelijken de capaciteit van ziekenhuisbedden, het aantal artsen en de gezondheidszorguitgaven per land met de impact van COVID-19 in de betreffende landen. “Daarnaast is er ook een indicator die zowel naar het aantal verpleegkundigen en artsen kijkt als naar het aantal bedden op de intensive care”, zegt prof. Philippe Beutels tegen Het Laatste Nieuws. “Extra bedden zijn immers alleen zinvol als die ook van het nodige medisch personeel voorzien kunnen worden. De verschillende indicatoren worden weergegeven ten opzichte van de situatie in Italië op 11 maart, het moment dat Italië de situatie niet meer aankon.”

Doctoraatsstudenten Frederik Verelst en Elise Kuylen maakten bijbehorende website. “In vergelijking met de situatie in Italië op 11 maart is de druk in Spanje op 21 maart al driemaal zo hoog. Maar ook in Nederland zien we dat de situatie stilaan richting Italiaanse taferelen gaat. In Italië is de druk op het gezondheidszorgsysteem intussen zes keer groter dan vorige week.”

De website wordt ieder uur geüpdatet en is hier te bekijken.

Bron: Universiteit Antwerpen (screenshot)