Met deze twee stoffen kun je het best zelf een mondkapje maken

In België zijn vanaf volgende week mondkapjes in het openbaar vervoer en op scholen verplicht. Het gaat om stoffen mondkapjes, die je ook zelf kunt maken.

De medische kapjes blijven bestemd voor medisch personeel, maar iedere Belg krijgt een stoffen mondkapje thuisgestuurd. Die zijn echter niet overal op tijd. Daarom is het handig om te weten hoe je er zelf eentje maakt.

Wetenschappers van de Universiteit van Chicago onderzochten welke materialen je het beste kunt gebruiken. Ze bliezen virusdruppeltjes op verschillende soorten stof. Hun conclusie is dat dik katoen, zoals van beddengoed in combinatie met chiffon het beste werkt.

Deze twee stoffen houden samen 80 tot 99 procent van alle druppeltjes tegen. Het officiële medische mondkapje filtert minimaal 95 procent. De stoffen kapjes kun je hergebruiken. Je hoeft ze alleen maar een half uur op 60 graden te wassen of even te koken. “Dat is voldoende om het virus te doden”, vertelt viroloog Steven Van Gucht. “Je kan dat blijven doen zolang de stof van goede kwaliteit blijft.”