Helpt sporten om de impact van Covid-19 te verminderen?

Onderzoekers vermoeden dat lichaamsbeweging een positieve invloed kan hebben op de mate waarin coronapatiënten ziek worden. Om dat aan te tonen wordt er in sneltreinvaart een studie opgetuigd.

Wetenschappers uit de hele wereld werken mee aan een meta-analyse van meer dan 14.000 publicaties van de afgelopen veertig jaar. Hun doel? Aantonen dat sporten helpt.

De Britse professor Sebastien Chastin van de Glasgow Caledonian University: “Als we kunnen aantonen dat fysieke activiteit de impact van Covid-19 kan verminderen, kan dit een enorme impact hebben op de pandemie en de beslissingen van de overheid. Lichaamsbeweging zou een goedkope en makkelijke manier kunnen zijn om het coronavirus te helpen bestrijden.”

Sportwetenschappers weten al langer dat lichaamsbeweging het immuunsysteem versterkt. "Onderzoek suggereert dat fysieke activiteit de immuunrespons kan versterken, zowel op korte als lange termijn”, vertelt sportpsychologe Elaine Duncan. “Daarnaast kan fysieke activiteit ook stress en chronische ontstekingen verminderen, waardoor je minder risico loopt op infecties.”

Maar sluitend bewijs dat het ook helpt tegen Covid-19 is er nog niet. Als dat er is kan dat implicaties hebben voor de coronamaatregelen. “De resultaten van dit onderzoek kunnen ook bijdragen aan de discussie rond het (her)openen van parken en bossen. Op dit moment zorgen mensen die gaan fietsen of lopen soms voor spanning. Het openstellen van meer groen zet mensen aan om te bewegen, zodat ze ook fitter zouden zijn als we in het najaar een nieuwe uitbraak zouden krijgen”, klinkt het.