Waarom het zo gezond is om tijd in je tuin door te brengen

Lockdown én mooi weer, het was voor de meeste mensen reden om lekker met de tuin bezig te gaan. Geen slecht idee, blijkt uit Brits onderzoek. Tuinliefhebbers zijn gezonder en voelen zich beter.

Beter gezegd: Wie veel tijd in zijn eigen tuin doorbrengt, heeft vaker een goede gezondheid en een hoger psychisch welzijn dan wie dat niet doet, ook al heeft hij een tuin. Dat concluderen onderzoekers van de Britse Universiteit van Exeter en de Royal Horticultural Society op basis van een gegevensanalyse van 8.000 mensen. 

Gelukkig hoef je daarvoor niet per se actief te tuinieren, gewoon op een tuinstoel gaan zitten is ook goed. Het effect is zelfs zo groot dat je het kunt vergelijken met wonen in een rijke regio, zeggen de onderzoekers. Vermoedelijk valt het verband deels te verklaren doordat mensen die veel tijd in de tuin doorbrengen ook meer lichaamsbeweging krijgen en vaker de natuur in trekken. Daarbij is al vaker aangetoond dat veel groen om je heen goed is voor je gezondheid.

“Het is belangrijk om toegang te hebben tot een buitenruimte zoals een tuin, maar onze bevindingen geven aan dat het juist het gebruik is van die ruimte die voordelen oplevert voor de gezondheid en het welzijn”, zegt hoofdauteur Sian de Bell van de Universiteit van Exeter.

Bron(nen):   Medical News  HLN