WHO: “Covid-19 gaat mogelijk nooit meer weg”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat het coronavirus 'mogelijk nooit meer weggaat'. De experts van de organisatie vrezen een wereldwijde psychische gezondheidscrisis als gevolg van de pandemie.

De WHO raadde woensdag af om te proberen te voorspellen hoe lang het coronavirus in ons leven blijft. "Het is belangrijk om dit te zeggen: dit virus kan een van de virussen worden die in onze samenleving blijft circuleren. Het gaat mogelijk nooit meer weg," zei Michael Ryan, chef crises bij de WHO. "Er zijn geen beloftes en er zijn geen data. Deze ziekte kan veranderen in een langdurig probleem, maar dat hoeft niet," gaat Ryan verder.

De psychische gezondheidsafdeling van de VN waarschuwt ondertussen voor een andere crisis. "Isolatie, angst, onzekerheid en economische onrust, het kan allemaal psychische problemen veroorzaken," aldus afdelingsdirecteur Devora Kestel. Ze verwacht een sterke toename in de ernst van psychische ziekten, onder andere bij kinderen, jongeren en zorgmedewerkers. "De psychische gezondheid en het welzijn van hele samenlevingen worden ernstig beïnvloed door deze crisis. Daar moet snel wat aan worden gedaan," zegt ze.

Bron(nen):   The Guardian