Fruit is te lastig voor kinderen

Het voedings- en merkenlaboratorium van de Cornell universiteit in New York is er achter gekomen waarom veel kinderen snoep verkiezen boven fruit. Fruit is een stuk lastiger om te eten, aldus de Amerikaanse onderzoekers. Ze stelden dit vast door gesneden fruit aan te bieden op 8 verschillende basisscholen in de Verenigde Staten. Hierdoor bleek de fruitconsumptie in de cafetaria te stijgen met maar liefst 61%. Daarnaast werden een aantal basisschoolleerlingen geïnterviewd. Ook hieruit bleek dat jonge kinderen moeite hebben met een groot stuk fruit. Zo is het lastig voor kinderen die een beugel dragen of die tanden missen. Verder zou het niet ‘hip’ zijn om een groot stuk fruit te eten. Tevens bezochten de onderzoekers 6 middelbare scholen om te kijken of gesneden fruit ook hier aantrekkelijker is. Drie scholen gingen over op gesneden fruit en de andere helft bleef hele stukken fruit verkopen. De verkoop van appels lag 71% hoger op de scholen met gesneden fruit. Ook lag het aantal leerlingen dat meer dan de helft van zijn appel op at 73% hoger. De conclusie van het onderzoek is dan ook heel duidelijk. Kinderen zijn sneller geneigd fruit te eten, indien dit hapklaar is en eenvoudig naar binnen gewerkt kan worden. Een belangrijke conclusie in de strijd tegen overgewicht en obesitas. De consumptie van fruit en groenten is cruciaal in deze strijd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie waren er in 2011 wereldwijd meer dan 40 miljoen kinderen onder de 5 die aan overgewicht lijden. Sinds 1980 is het aantal mensen met obesitas bijna verdubbeld.

Bron(nen):   IPS News      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  ja, appel in vieren klaarmaken, weer in elkaar zetten, alufolie erom en gaan.

  • Vogelbeest

   Even bestrijken met citroenzuur om bruin worden tegen te gaan 🙂

   (in antwoord op Pietje_Precies)
  • John

   Misschien kunnen we ze blijven voeren? Fruithapje, van 6 maanden tot 16 jaar? Doorslikken moeten ze natuurlijk nog wel zelf.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
   • nadine_v

    Sondevoeding lijkt me het beste.

    (in antwoord op John)
    • Ron Kersten

     Ja zoiets willen ze wel: hun smartphone thuis of bij de hamburgertent opladen met fruitvoeding en gedurende de dag worden ze automatisch gevoed via de oordopjes in hun oren. Druk op de knop = meer eten. Whoaha

     (in antwoord op nadine_v)
  • Ron Kersten

   Nee joh.. dat in elkaar zetten hoeft niet. Gewoon alles in de blender en vloeibaar toedienen als milkshake… niet anders dan ze bij de McD opslurpen.

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 2. Ron Kersten

  Tja.. de jonge kinderen kunnen het misschien nog niet maar de tieners zijn gewoon te lui om even de appel door te snijden. Net zoals ze overal te beroerd voor zijn en op hun dikke reet blijven zitten… die obesitas komt niet alleen van het te weinig fruit eten hoor !
  De volgende stap is natuurlijk dat de telers een variant gaan bedenken die al voorgesneden aan de bomen groeit en zelf naar het bord van de kinderen loopt… uch

 3. utsjaermets

  Fruit te lastig (geworden) ???? Zijn die kinderen dan debieler geworden in 1-2 generaties tijd of zou het toch ergens anders aan liggen… Wellicht dat enige zelfkritische ouders kunnen reageren 😉

 4. vrouwtjetheelepel

  Meneer Kersten, misschien is het een kwestie van fatsoenlijke bejegening. Als wat u hier schrijft kenmerkend is voor de toon die u aanslaat tegen uw kinderen of tegen kinderen in het algemeen, kan ik me voorstellen dat ze denken, val dood man. Als ik op een dergelijke manier door u benaderd zou worden zou ik nog geen druif van u aannemen.

Reacties niet toegestaan