Afvallen door sporten: waarom je altijd op hetzelfde tijdstip moet gaan

Sporten en afvallen, het blijft een lastige combinatie, want je moet heel wat kilometers door het park hollen wil je die pizza er weer af trainen. Wat helpt: kom elke dag op hetzelfde tijdstip in actie.

Het maakt niet uit of je vroeg in de ochtend, overdag of 's avonds gaat, als je maar steeds op dezelfde tijd traint, blijkt uit een studie van Brown Alpert Medical School. De onderzoekers vonden een sterk verband tussen stevig sporten op hetzelfde tijdstip elke dag en de hoeveelheid tijd die werd besteed aan sporten. De 375 deelnemers sportten om gewicht te verliezen en vielen dus beduidend meer af als ze steeds om dezelfde tijd in beweging kwamen.

De verklaring is simpel: Dingen die we steeds op hetzelfde tijdstip doen, zoals tanden poetsen, de kinderen ophalen of naar je werk gaan, die worden een automatisme. Je hebt dan minder discipline nodig om ze uit te voeren dan wanneer je er van tevoren uitgebreid over na gaat denken wanneer, of en hoe lang je zult gaan. Uit onderzoek blijkt dat je al snel korter gaat sporten als je geen vaste tijd hebt, maar het ergens in je schema propt. "Herhaaldelijk op hetzelfde tijdstip, dezelfde manier en op dezelfde plaats sporten, kan helpen om het een automatisme te maken," schrijven de onderzoekers. Dan zul je langer en vaker sporten en dus meer afvallen.

Bron(nen):   Science Alert