Waarom het stom is zomaar glutenvrij te eten

De supermarkten liggen vol met glutenvrije artikelen. Dat is fijn voor mensen met een glutenallergie, want dat is een nare aandoening. Coeliakie heet het en het is fijn voor de patiënten dat er alternatieven te koop zijn.

Maar er zijn ook veel mensen die geen gluten willen omdat.... Ja, waarom eigenlijk. Omdat het in is, omdat het gezond zou zijn, of om andere ondoorgrondelijke redenen.

Dat is niet zo slim.

Je wordt dikker

Knack schrijft: Glutenvrije producten bevatten meer vet en minder eiwitten dan de reguliere varianten. Dat zeggen Spaanse onderzoekers die 655 gewone producten vergeleken met 654 glutenvrije varianten. Zo bleek glutenvrij brood gemiddeld twee keer zoveel vet en twee tot drie keer minder eiwitten te bevatten dan gewoon brood. Andere studies wezen al aan dat ook de hoeveelheid suiker vaak hoger lag in glutenvrije producten. We citeren iemand uit de sector: 'Een glutenvrije bagel kopen voor je gezondheid als je niet allergisch bent, is dan ook een beetje dom.'

Je kans op suikerziekte stijgt

Het onderzoek daarnaar is nog niet waterdicht, maar er zijn sterke aanwijzingen.

Glutenvrije producten bevatten meer zware metalen

Als je volkoren graanproducten vermijdt, loop je het risico dat je niet genoeg belangrijke voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt.

Je betaalt teveel voor slechter voedsel

Bron(nen):   Knack