Heb jij het ook gegeten? Verdacht vlees in 900 restaurants

Het mogelijk met paardenvlees en bedorven vlees vermengde rundvlees van vleesverwerker Willy Selten uit Oss is aan meer dan negenhonderd restaurants verkocht. Ook 159 winkels en 25 slagerijen namen vlees van Selten af, concludeert de NOS vanochtend uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Om welke bedrijven het gaat wil de NVWA niet zeggen. Vorige maand riep de NVWA vijftig miljoen kilo vlees terug. Het gaat om vlees dat tussen 2011 en dit jaar door heel Europa via de groothandel is verkocht aan 132 vleesverwerkers. Die hebben het weer doorverkocht aan horecabedrijven, winkels en slagerijen. Al het vlees dat aan horecabedrijven is verkocht is waarschijnlijk al opgegeten. Bij vleesverwerker Willy Selten werd oud en bedorven vlees vermengd met nieuw vlees. Het vlees was groen uitgeslagen en stonk. Ook werd afgelopen jaar wekelijks paardenvlees met rundvlees gemengd., vertelden werknemers na de sluiting van hun bedrijf. Volgens de medewerkers kwamen in 2012 ongeveer twee keer per week vrachtwagens met duizenden kilo's paardenvlees uit Engeland, Oost-Europa en Spanje aan bij het bedrijf in Oss.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  “Hosse bosse” mensen gaan allang niet meer eten in restaurants, hoe prettig en aangenaam feestelijk het ook ooit was en wat doe je ook met al die opgerolde pezen in je mond,die je niet door wilt slikken, in je wangzakken!, in een katoenen servet! of zeggen: ” moet me even verwijderen”!!! Het laatste maar en opgelucht boven een “witte” toiletpot hangen”, die je je als bevrijding zult herinneren.De vertaler ,van Minima Moralis van Adorno, Mijnheer Driessen net zoals de schrijver, zei : ” We worden belazerd” en zo is het maar net. Wel een interessant onsmakelijk plaatje!!!!!

  • John

   Ik zou zeggen, alwéér een reden om vegetariër te worden, als je het al niet om het dierenwelzijn deed. Lang geleden toen ik veel per auto Europa bereisde en op de parkeerplaatsen al die Nederlandse vrachtrijders zag staan, vol gillende biggen of hartverscheurend blatende lammetjes, heb ik de eindstreep voor massavlees getrokken. Maar nu vraag ik me af of ik me niet belazeren laat met (zogenaamd?) biologisch en diervriendelijk scharrelvlees… ik betaal al jaren graag 25% meer voor biologische eieren met een 0-stempeltje, maar ook daar blijkt een enorme etiketten en stempelzwendel mee aan de hand te zijn (aan het licht gebracht door Duitse Warenkeuringsdienst).
   Ik moet maar op zoek naar een hobbyboer in de buurt die er niet in zit voor maximum winst. Restaurants, ja jammer dat het feestelijke er af is (in NL althans) de slag naar een echt goede uitgebreide vegetarische kaart hebben ze nog niet gemaakt. Vlees eet ik er niet meer, niet te vertrouwen, en inderdaad vaak weinig smakelijk en alleen met scalpelmessen klein te krijgen.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    Als je de you tube filmpjes ziet op deze site van hoe de beesten van WallMarkt en Europa en de schapen voor de Uggi,s uit Australie worden
    behandeld, dan kun je alleen maar tegen anderen zeggen, we zijn totaal van GOD of het Al of de Kosmos los -gezongen, zoveel pijn, leed en angst bij de dieren, zonder pijnstillers of narcose. Aan de ene kant barbaars van de medewerkers, aan de andere kant worden deze mensen vernederd, gekleineerd. Eet allang geen vlees meer, bevalt goed, soms vleeswaren maar als ik boven zo’n bak hang zie ik economie/aandeelhouders, onderdrukking en nodeloos sterven. Jellema, dichter en essayist moest stoer zijn in zijn jeugd en de konijnen opjagen.Tot er op een keer een konijn in doodsangst naar hem keek, hij heeft als jongen het geweer teruggegeven en het nooit meer gedaan. Knap/ dapper van zo’n jongen tegen alle familie- en streek- tradities in.Overigens in de streek waar ik woon zijn behoorlijk wat boeren die liefde hebben voor het dier en het gewas. Voelt goed.

    (in antwoord op John)
    • John

     Een boer, met liefde voor het dier,
     een dichter, dicht bij de natuur.

     Hovenier

     Nog zit de vorst tien centimeter
     diep in de grond, toch naast zijn schoenen
     al sprieten groen van sneeuwklok, krokus.

     Hij snoeit wat hoger werd dan hem, de vlinder-
     struik tot op de schijnbaar dode stam.

     Van zeven zwanen ziet hij op hun roep
     de vorkvlucht boven naar het noorden.

     Nog hoger denkt hij zich planeten en
     nog kouder, verder, sterren, overdag
     onzichtbaar, en de grenzen van ‘t heelal.

     Van daar ziet hij zich staan: een kruin,
     verwaaide haren, een snoeischaar in
     de hand, en naast de schoenen

     die toefjes prille spriet
     net niet vertrapt.

     C.O..Jellema (Twaalf gedichten)

     Hij schreef ook een prachtig gedicht over een “babykrab”
     aan de dijk van het wad. http://hernehim.nl/jellema.htm

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      heel erg bedankt voor de mooie site en de gedichten van Jellema, wat een intensiteit

      (in antwoord op John)
     • John

      het was dus geen konijn maar een haas, maar je hebt de essentie er wel in gevonden en daar gaat het om, jellema is vooral een meester in sonnetten.

      ik zal er een paar meenemen zondag en ook een paar van mijzelf.
      mail me maar mocht je in de buurt zijn

      (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      heb de site van Eijlders gezien, mooi al die activiteiten en dichters, weet niet of het lukt maar ga zeker een keer,doe wel een hoed op met wel.wel.wel.!!!!!

      (in antwoord op John)
     • John

      Ha ha, misschien een goeie grap! 😉 Maar ober Ron Offerman, of Paul Lokkerbol wijzen me zo aan hoor als je naar mij vraagt, zelfs als je alleen mijn voornaam noemt.
      Zondag 19 mei is wel de laatste keer van het seizoen, daarna is er een zomerpauze tot september.

      De bitterballen van Eijlders zijn beroemd, ik zal eens vragen wat voor vlees ze er in stoppen 😉 In elk geval toch niet die troep van Selten. Wat een oplichter die vent “het gaat hooguit om 1 paard” zei hij glashard voor de NOS camera. Dat zulke bedrijven failliet gaan vind ik nou helemaal niet erg, ze kunnen niet snel genoeg gesaneerd worden. Nu tenslotte alle vuiligheid aan het licht komt zet je wel een enorm ? bij het functioneren van de keuringsdienst.

      (in antwoord op marianne martens)
 2. janneke123

  Niet alleen de leverancier van het vlees is twijfelachtig maar ik ben ook het vertrouwen in de chef koks aardig kwijt. Een echte chef moet dat met zijn verfijnde neus toch merken.

  • marianne martens

   ja, inderdaad u heeft helemaal gelijk en ook ws degenen, die inkopen doen, een hele keten van mensen, die op de hoogte waren. Gelukkig zijn er ook goede mensen, die proberen het aan te kaarten en publicitair te maken

   (in antwoord op janneke123)
 3. K. den Hartogh

  Aangaande het NVWA.

  Hebben we hier soms weer eens te maken met een overheidsinstantie die haar bestaansrecht wil bewijzen, maar volledig de plank mis heeft geslagen?

  http://tinyurl.com/pyjuafs

  Getuige het optreden van Selten in Nieuwsuur vallen er toch wel een paar vraagtekens te plaatsen bij de gehele gang van zaken.

Reacties niet toegestaan